Hypotheek oversluiten bij een notaris

Denkt u er wel eens over na om uw hypotheek over te laten sluiten? Niet vreemd, aangezien u dit in sommige gevallen honderden euro’s kan besparen! Het oversluiten van een hypotheek betekent dat u onder andere een nieuwe hypotheekakte nodig heeft. Het opstellen hiervan gebeurt door een notaris. Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen bij het oversluiten van uw hypotheek? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

 

Oversluiting hypotheek

samenlevingscontract

In een hypotheekakte worden de afspraken tussen de bank en de schuldenaar vastgelegd met betrekking tot de lening die wordt aangegaan voor de aankoop van de woning. Bij een oversluiting dient de oude hypotheek te worden afgelost en moet de inschrijving van de oude hypotheekakte bij het kadaster worden doorgehaald.

Hypotheekakte

In een hypotheekakte worden de afspraken tussen de bank en u vastgelegd met betrekking tot de lening die wordt aangegaan voor de aankoop van uw woning.

Verdelingsakte en hypotheekakte

In een verdelingsakte worden de afspraken vastgelegd, die partijen (veelal ex-partners/echtgenoten) met elkaar maken over de verdeling van aan hen toebehorend vermogen (zoals bijvoorbeeld de woning).

In een hypotheekakte worden de afspraken tussen de bank en u vastgelegd met betrekking tot de lening die wordt aangegaan voor de aankoop van uw woning.

Waarom heb ik een notaris nodig?

Wanneer u een hypotheek oversluit, is het wettelijk verplicht een notaris in te schakelen. Het is niet zo simpel als even de “oude hypotheek” omzetten. Allereerst moet de oude hypotheekakte uitgeschreven worden bij het kadaster. Dit wordt ook wel royement genoemd. Daarnaast stelt de notaris een nieuwe hypotheekakte op en zorgt dat deze ingeschreven staat bij het kadaster. Behalve dat de notaris een hypotheekakte opstelt, zorgt de notaris ook voor de financiële afhandeling van het gehele proces. De notaris vraagt de definitieve aflosnota op waarna alle kosten verrekend worden. 

Kosten hypotheek oversluiten

De hoogte van de kosten is afhankelijk van de werkzaamheden die de notaris uitvoert en van de kosten die de notaris maakt. Kosten die een notaris maakt zijn onder andere kadasterkosten en royementskosten. De werkzaamheden van een notaris bestaan uit het opstellen van de aktes. Een deel van de kosten die u maakt bij het oversluiten van een hypotheek kunt u aftrekken bij u belastingaangifte. Wilt u weten wat het oversluiten van een hypotheek u kost? Vraag hierboven vrijblijvend een offerte aan.

wil je een afspraak maken? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor het plannen van een afspraak.