Samenlevingscontract opstellen bij een notaris

Overweegt u een samenlevingscontract op te stellen? Laat dit dan doen door een ervaren notaris. Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen twee of meer personen, waarin afspraken staan over het samenwonen. U bepaalt zelf welke afspraken er in het samenlevingscontract staan. Denk hierbij aan kostenverdeling, financiële bijdragen, pensioenafspraken, bezittingen en de verdeling ervan. Ook zaken zoals wat er gebeurt bij overlijden worden vaak in een samenlevingscontract opgenomen. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan of neem telefonisch contact met ons op. 

Samenlevingscontract

samenlevingscontract

In een samenlevingscontract legt u afspraken vast over wat van u samen is, wat er gebeurt als u uit elkaar gaat of als uw partner overlijdt.

Verder regelt u bijvoorbeeld hoe u de kosten van de huishouding verdeeld. Wie heeft welke spullen ingebracht? Hoe de eigendom van de woning moet worden verdeeld bij uit elkaar gaan? De overgang van pensioenaanspraken.

In veel gevallen kan het ook belangrijk zijn een testament op te stellen.

Levenstestament voor
1 persoon

levenstestament voor 1 persoon

In een levenstestament kunt u zelf bepalen wie bepaalde beslissingen voor u neemt als u handelingsonbekwaam bent geworden. Ook kunt u in een levenstestament medisch/ethische kwesties regelen, denk hierbij aan een euthanasieverklaring en/of behandelverbod.

Het levenstestament geldt tijdens uw leven en gaat dus niet over wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Dat regelt u in een testament.

Brochure "Hoe regel ik mijn nalatenschap"

Tarieven erf- en schenkbelasting

Brochure "Wie geeft u het vertrouwen?"

Levenstestamenten voor
2 personen

levenstestament voor 1 persoon

In een levenstestament kunt u zelf bepalen wie bepaalde beslissingen voor u neemt als u handelingsonbekwaam bent geworden. Ook kunt u in een levenstestament medisch/ethische kwesties regelen, denk hierbij aan een euthanasieverklaring en/of behandelverbod.

Het levenstestament geldt tijdens uw leven en gaat dus niet over wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Dat regelt u in een testament.

Brochure "Hoe regel ik mijn nalatenschap"

Tarieven erf- en schenkbelasting

Waarom is een samenlevingscontract opstellen verstandig?

Wanneer u geen geregistreerd partnerschap heeft of niet getrouwd bent, is het verstandig om een samenleving contract te laten opstellen bij de notaris. Zonder schriftelijke verbintenis zijn er namelijk geen wettelijke regelingen omtrent uw rechten en plichten als partners. Dit kan voor vervelende situaties zorgen bij een eventuele scheiding. Om problemen in de toekomst te voorkomen, laat u een samenlevingscontract opstellen waarin alles duidelijk beschreven staat.

Voor het opstellen van een samenlevingscontract is het verstandig om de expertise van een notaris in te schakelen. Een notaris is gespecialiseerd in juridische documenten en zorgt ervoor dat uw samenlevingscontract rechtsgeldig en waterdicht is. Door Huiskes Notariaat in te schakelen, bent u verzekerd van een professionele aanpak en een contract dat voldoet aan alle wettelijke eisen.

Kosten van een samenlevingscontract

De kosten van een samenlevingscontract zijn afhankelijk van uw wensen. Het opstellen van een samenlevingscontract is maatwerk en elk contract moet individueel worden opgesteld. De notaris zal tijdens een kennismakingsgesprek inventariseren wat u en uw partner in het samenlevingscontract opgenomen willen hebben. U kunt er ook voor kiezen om, naast uw samenleving contract, een levenstestament op te laten stellen. Zo zorgt u ervoor dat uw partner beslissingen kan nemen voor het geval u dit zelf niet meer kunt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag hierboven vrijblijvend een offerte aan. 

Is een samenlevingscontract verplicht bij huis kopen?

Een veelgestelde vraag bij het kopen van een huis is of een samenlevingscontract verplicht is. Het antwoord hierop is nee, een samenlevingscontract is niet wettelijk verplicht bij het kopen van een huis. Echter, ondanks dat het niet verplicht is, is het sterk aan te raden om een samenlevingscontract af te sluiten wanneer u met uw partner een huis gaat kopen.

Wanneer u geen geregistreerd partnerschap heeft of niet getrouwd bent, biedt een samenlevingscontract namelijk essentiële juridische bescherming voor u en uw partner. Zonder een schriftelijke verbintenis zijn er geen wettelijke regelingen omtrent uw rechten en plichten als partners, wat tot problemen kan leiden in geval van een eventuele scheiding. Om onduidelijkheden en geschillen in de toekomst te voorkomen, is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen waarin alle afspraken over het samenwonen, financiële verantwoordelijkheden en de verdeling van bezittingen zijn vastgelegd.

Een notaris is de aangewezen expert om u te begeleiden bij het opstellen van een rechtsgeldig en waterdicht samenlevingscontract. Door de expertise van een notaris in te schakelen, zoals Huiskes Notariaat, bent u verzekerd van een professionele aanpak en een contract dat aan alle wettelijke eisen voldoet.

Wanneer is een samenlevingscontract afsluiten verstandig?

Een weloverwogen keuze voor het afsluiten van een samenlevingscontract is van essentieel belang wanneer u met uw partner gaat samenwonen zonder geregistreerd partnerschap of huwelijk. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, biedt een samenlevingscontract waardevolle voordelen en juridische bescherming voor u en uw partner.

Door het afsluiten van een samenlevingscontract legt u heldere afspraken vast over tal van belangrijke zaken. Financiële aspecten zoals kostenverdeling, financiële bijdragen en pensioenafspraken worden duidelijk geregeld, wat onzekerheid en eventuele geschillen in de toekomst kan voorkomen.

Bovendien verschaft een samenlevingscontract u en uw partner de mogelijkheid om specifieke regelingen op te nemen die bij uw situatie passen. Denk hierbij aan afspraken over bezittingen, de verdeling ervan, en wat er gebeurt bij het overlijden van een van de partners. Het biedt beide partijen gemoedsrust en een solide basis voor een harmonieuze samenwoonregeling.

Het opstellen van een samenlevingscontract is maatwerk. Een ervaren notaris, zoals die bij Huiskes Notariaat, zal samen met u alle gewenste elementen bespreken en het contract op maat maken. Zo wordt het contract afgestemd op uw persoonlijke behoeften en situatie.

Kosten samenlevingscontract opvragen? Vraag vrijblijvend een offerte aan

Wanneer u geïnteresseerd bent in het opstellen van een samenlevingscontract, wilt u natuurlijk weten wat de kosten hiervoor zijn. Het opstellen van een samenlevingscontract is maatwerk, waarbij elk contract individueel wordt opgesteld naar uw specifieke wensen en behoeften.

Bij ons notariskantoor begrijpen we dat u graag duidelijkheid wilt over de kosten voordat u beslist. Daarom nodigen we u uit om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Het proces begint met een kennismakingsgesprek, waarin we samen met u en uw partner alle gewenste elementen in het samenlevingscontract inventariseren. Op basis hiervan stellen we een op maat gemaakte offerte voor u op.

Daarnaast bieden we u nog een extra mogelijkheid aan: naast uw samenlevingscontract kunt u ook een levenstestament op laten stellen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw partner beslissingen kan nemen voor het geval u daar zelf niet meer toe in staat bent. Zo bent u goed voorbereid op alle eventualiteiten en geeft u uw partner de juiste juridische bevoegdheden.

Benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten? Vraag hierboven vrijblijvend een offerte aan en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het opstellen van een samenlevingscontract dat perfect past bij uw persoonlijke situatie. Ons ervaren team staat voor u klaar om u deskundig te adviseren en te begeleiden door het gehele proces. Neem vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Samen zorgen we ervoor dat uw belangen en die van uw partner optimaal worden gewaarborgd.

wil je een afspraak maken? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor het plannen van een afspraak.