Statutenwijziging stichting: waarom en hoe u dit aanpakt

Heeft u als stichting het idee om iets groots te veranderen? Bijvoorbeeld een nieuwe naam of misschien wel een nieuwe doelstelling? Dan is het tijd voor een wijziging van de statuten van uw stichting. Het wijzigen van de statuten is noodzakelijk wanneer u fundamentele veranderingen doorvoert die van invloed zijn op de werking en doelstellingen van uw stichting. Maar hoe gaat u dit precies aan en wat moet u weten over de kosten en het proces?

ondernemingenzakelijk
Hoe werkt een offerte aanvraag

Stap 1 – Kies uit één van onderstaande pakketten
Stap 2 – Vul de gegevens in
Stap 3 – Ontvang direct, vrijblijvend en gratis de offerte in je mailbox

Statutenwijziging van een vereniging of stichting

Een statutaire naamswijziging of een statutaire beperking in de vertegenwoordiging van een bestuurder. In beide situaties zal een statenwijziging benodigd zijn. Is uw B.V. voor 2012 opgericht en bezit ze nog het verplichte startkapitaal van 18.000,- euro? Door middel van een statutenwijziging wordt het mogelijk om dit verplichte kapitaal belastingvrij naar aan uw in privé uit te keren.

Oprichting van een vereniging of stichting

Heeft u een mooi initiatief bedacht en vraagt u zich af in welke rechtsvorm u dit idee het beste onder kan brengen? In veel gevallen komt u dan uit bij een stichting. De stichting streeft een sociaal of maatschappelijk doel na, doorgaans door het ontvangen van donaties en/of subsidies.

Wilt u meerdere personen in een bepaald verband bijeen brengen en hen ook laten meebeslissen binnen de organisatie? Een vereniging is een rechtsvorm waarbij leden eenvoudig kunnen toe- en uittreden. U ziet deze rechtsvorm bijvoorbeeld terug bij sportclubs of muziekverbanden.

Oprichting B.V.

samenlevingscontract

Indien u er voor kiest uw onderneming in de vorm van een besloten vennootschap (B.V.) uit te oefenen, moet dat bij de notaris worden vastgelegd. In de statuten van deze B.V. leggen wij de regels vast waaraan alle direct betrokkenen bij de B.V. zich moeten houden.

Wij begeleiden u dus in dat proces.

Meer weten?

Ons team staat
voor jou klaar

Wanneer is een statutenwijziging van een stichting nodig?

U hoeft niet zomaar voor elke verandering de statuten van uw stichting te wijzigen. In principe hoeft u alleen actie te ondernemen als u fundamentele zaken wilt aanpassen. Wilt u bijvoorbeeld de naam van uw stichting wijzigen, de manier waarop de bestuurders worden benoemd of ontslagen aanpassen, of misschien zelfs de doelstelling van de stichting veranderen? Dan is een wijziging van de statuten van uw stichting noodzakelijk.

Waarom? Omdat de statuten de ‘grondwet’ van uw stichting vormen. Ze geven aan hoe de stichting moet functioneren, wie de bestuurders zijn en wat het doel van de stichting is. Als u zaken verandert die invloed hebben op deze bepalingen, moet dit officieel worden vastgelegd in de statuten.

Hoe kunt u de statuten wijzigen van uw stichting?

Het wijzigen van de statuten van een stichting is een proces dat niet zomaar even tussendoor gebeurt. U heeft een notaris nodig die de wijziging vastlegt in een officiële akte van statutenwijziging. Dit is een juridische procedure waarbij de wijzigingen op de juiste manier worden geformaliseerd.

Na het vastleggen van de wijziging in de akte, zorgt de notaris ervoor dat de nieuwe statuten worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is een belangrijke stap, want pas wanneer de wijziging is ingeschreven, is de wijziging officieel en rechtsgeldig.

Het is ook goed om te weten dat er bepaalde procedures gevolgd moeten worden. Bijvoorbeeld, als het bestuur van de stichting de statuten wil wijzigen, is er meestal goedkeuring nodig van de algemene vergadering van de stichting.

Wat zijn de kosten van een statutenwijziging voor een stichting?

Aan het wijzigen van de statuten van uw stichting zijn kosten verbonden. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de aard van de wijziging en de tarieven van de notaris. In veel gevallen kunt u denken aan kosten voor de notariële akte en eventuele inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de statutenwijziging van een stichting een formeel proces is. Hoe klein of groot de wijziging ook is, de juiste stappen moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat alles goed wordt vastgelegd en ingeschreven.

Statuten wijzigen van uw stichting? Stel het niet te lang uit!

Het wijzigen van de statuten van uw stichting is een belangrijke stap als u de werking van uw stichting wilt aanpassen. We raden u aan niet te lang te wachten met het regelen van een statutenwijziging. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de rechtsgeldigheid van uw nieuwe plannen. Door dit proces goed en tijdig aan te pakken, voorkomt u problemen op de lange termijn en zorgt u ervoor dat alles netjes en juridisch juist wordt geregeld.

Heeft u hulp nodig bij het wijzigen van de statuten van uw stichting? Neem dan gerust contact op met een notaris van Huiskes Notariaat. Wij staan voor u klaar om het proces soepel en zonder zorgen te laten verlopen!

wil je een afspraak maken? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor het plannen van een afspraak.